Oncologie fysiotherapie

Meander_bovenblak

Oncologie fysiotherapie

De oncologie fysiotherapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut die zich bezig houdt met de fysiotherapeutische behandeling van patiënten met kanker. Hij of zij heeft gedurende een 2 jarige post-hbo opleiding de kennis en vaardigheden verworven ,die nodig zijn bij de (complexe) problematiek van deze patiëntengroep. Om de oncologiepatient goed te kunnen begeleiden is kennis van de ziekte, de medische behandelingen en de gevolgen daarvan van belang. De oncologie fysiotherapeut moet op de hoogte zijn van de (on)mogelijkheden van de fysiotherapeutische behandeling bij mensen met kanker.

Fysiotherapie bij kankerpatiënten richt zich specifiek op bewegingsproblemen als gevolg van kanker. Deze problemen kunnen het gevolg zijn van de ziekte zelf of van de medische behandelingen. Voorbeelden hiervan zijn: stug littekenweefsel, huidveranderingen, conditieverlies, lymfoedeem (vochtophoping), verminderde beweeglijkheid van de gewrichten, verminderde spierkracht, vermoeidheid, spanningsklachten en pijn.

Fysiotherapie kan worden ingezet in alle fasen van de ziekte:

 • | de curatieve fase, tijdens de behandeling van kanker
 • | de herstelfase, als de patient herstelt van de (soms ingrijpende) behandelingen
 • | de nazorg, als de patient genezen is verklaard
 • | de chronische fase, als de ziekte niet genezen maar wel onder controle is
 • | de palliatieve fase, als genezing niet meer mogelijk is
 • | de terminale fase

In de curatieve fase is alles gericht op het bestrijden van de kanker. De oncologie fysiotherapeut kan in deze fase helpen bij het beperken van conditieverlies en het verlichten van spanningsklachten.

In de herstelfase gaat het om herwinnen van beweeglijkheid, kwaliteit van leven en het herwinnen van controle over de activiteiten van het dagelijks leven. De oncologie fysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen met een trainingsprogramma en adviseren bij het hervatten van werk en sport.

Als de patient na een succesvolle behandeling genezen is verklaard, zijn er soms wel blijvende gevolgen zoals bewegingsproblemen of vermoeidheid. Goede nazorg is dan belangrijk.

Soms kan de ziekte niet (volledig ) worden genezen maar wel onder controle gebracht en gehouden worden. Kanker krijgt dan meer het karakter van een chronische ziekte. Dit heeft fysieke, psychische en sociale gevolgen voor de patient. Iedere patient moet op eigen wijze leren omgaan met deze nieuwe situatie. De oncologie fysiotherapeut behandelt voorkomende klachten en ondersteunt dan wel coacht de patient.

De palliatieve fase begint op het moment dat genezing niet meer mogelijk is en de behandeling ook niet meer op genezing wordt gericht. Deze fase kan weken, maanden maar soms ook jaren duren. Kwaliteit van leven staat in deze fase centraal! De oncologie fysiotherapeut kan helpen om zolang mogelijk een actief leven te leiden. De wens van de patient staat hierbij centraal.

In de terminale fase wordt het duidelijk dat het levenseinde nadert. De patient moet afscheid nemen van zijn naasten en van het leven. Het comfort van de patient staat centraal. De oncologie fysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen bij het zoeken naar de meest comfortabele houding. Ademhalingsoefeningen kunnen helpen tegen benauwdheid. Pijn en angst kunnen verminderen door ontspanningsoefeningen.

 • Contact

  • Oedeemfysiocentrum Meander
  • Oedeemtherapie, algemene fysiotherapie, oncologie fysiotherapie, dry needling en acupunctuur
  • Kruisweg 875A
   2132 CA Hoofddorp
   Nederland
  • (023) 56 27 150
  • Download vCard
  Map for Kruisweg 875A 2132 CA Hoofddorp Nederland
 • Team

  Henk Lulf : Fysiotherapeut, acupuncturist

  Henk Lulf

  henk@oedeemfysiomeander.nl

  Fysiotherapeut, acupuncturist

  Henk is algemeen fysiotherapeut en acupuncturist. Daarbij geeft hij dry-needling, adviseert bij het verstrekken en gebruik van een TENS-apparaat thuis en maakt spalken voor de hand. Henk heeft veel ervaring in het behandelen van patiënten met uiteenlopende pijnklachten.

  Met acupunctuur worden naast vele pijnklachten o.a. vrouwen behandeld  in IVF-traject, stuitligging van het ongeboren kind en allergieklachten.

  Hij werkt van maandag t/m vrijdag. Op maandag en donderdag ook in de avond.

  BIG:69034395504

  Olga Goosens : Oedeemtherapeute, algemeen fysiotherapeute

  Olga Goosens

  olga@oedeemfysiomeander.nl

  Oedeemtherapeute, algemeen fysiotherapeute

  Olga is oedeemtherapeute en algemeen fysiotherapeute. Diverse vormen van oedeem verminderen door middel van Manuele Lymfedrainage, tapen, deep oscillation, lymfapress en oefentherapie is haar specialiteit.

  Naast het werken in de praktijk is zij ook te vinden in Bardo en bij de mensen thuis.

  Op donderdag is ze te vinden in het zwembad van Nieuw Vennep voor de zwemgroep van het Adamashuis.

  Olga werkt van dinsdag tot en met vrijdag.

  BIG: 79033678304

   

  Willeke van Santen : Oedeemtherapeute, oncologie fysiotherapeute

  Willeke van Santen

  willeke@oedeemfysiomeander.nl

  Oedeemtherapeute, oncologie fysiotherapeute

  Willeke is oedeemtherapeute en oncologie fysiotherapeute.

  Het verminderen van pijn, ontstaan tijdens of na de kankerbehandeling, is haar specialiteit. Ze gebruikt o.a. de fascietechnieken, de deep oscillation en lymfetape hiervoor met vaak zeer goede resultaten.
  Ook begeleidt ze patiënten tijdens of na de kankerbehandeling in de oefenzaal om de conditie en kracht te optimaliseren.

  Willeke haar werkdagen zijn maandag t/m donderdag.

  BIG: 69034908904

   

  Marion Groen : Oedeemtherapeute, algemeen fysiotherapeute

  Marion Groen

  marion@oedeemfysiomeander.nl

  Oedeemtherapeute, algemeen fysiotherapeute

  Marion is oedeemtherapeut en algemeen fysiotherapeut. Net als Willeke werkt Marion met de fascietechnieken, weer op een andere manier waardoor ze elkaar goed aanvullen. Daarnaast is kennisoverdracht een aandachtspunt; belangrijk in een tijd waarin zelfmanagement een grote rol speelt.

  Marion haar werkdagen zijn maandag, dinsdag,  woensdag en vrijdag.

  BIG: 09033707804

  Bas Bakker : Osteopaat

  Bas Bakker

  info@osteopathiebakker.nl

  Osteopaat

  Bas is osteopaat en werkt in onze praktijk op maandagmiddag en avond.