Hartverwarmend

HARTVERWARMEND

Sandra Pouleijn-Klijn is oedeemfysiotherapeut met als aandachtsgebied oncologie en revalidatie. Ze is onderdeel van het team bij praktijk Meander. Met dit blog hoopt ze een persoonlijk inkijkje te geven in haar werk tijdens het ‘nieuwe normaal’. Ze wil inzicht geven in de impact, die corona heeft op het behandelen van cliënten met kanker in tijden van Corona.

Sandra:

Gelukkig zie ik veel van mijn cliënten nog. Het lukt niet iedereen om naar de praktijk te komen om de behandeling voort te zetten. Voor sommigen is starten met therapie moeilijk. Gevoelens van angst voor het risico besmet te worden met Covid-19, kan iemand weerhouden om zich onder behandeling te laten stellen. Volkomen begrijpelijk, als je kanker hebt, behoor je immers tot een zeer kwetsbare groep.

Het aantal patiënten waarbij kanker werd gediagnosticeerd, was de afgelopen maanden veel lager dan normaal. Wat precies de consequenties daarvan zijn, wordt onderzocht. Er is nog geen helderheid over wat uitgestelde behandeling teweegbrengt. Ik maak me vaak zorgen hierover.

Met cliënten die getroffen zijn door kanker, heb ik als oedeemfysiotherapeut altijd een goed en intensief contact. Cliënten komen bij ons in de praktijk met verschillende doelen. Ze werken bijvoorbeeld aan hun conditie en kracht. Alle inspanningen om deze te behouden of te verbeteren tijdens en na alle oncologische behandelingen, hebben als doel de behandelingen zo goed mogelijk te doorstaan. Het liefst met zo weinig mogelijk complicaties en bijstelling. Soms heeft iemand als gevolg van oncologische behandelingen oedeem ontwikkeld. Of er is een verminderde concentratie ontstaan. Re-integreren op werk, het draaiende houden van je gezin, het kost veel energie.

Mijn cliënten maken veel mee en ik sta, met mijn collega zorgprofessionals, zeer dichtbij.  Bij een positief bericht staan we dichtbij, maar ook als het nieuws minder goed is. Het voelt goed om dan je client die zo verdiende “warme” knuffel geven! Of dat schouderklopje bij een goede training.

Ik moet mijzelf op dit moment heel erg dwingen om afstand te houden, letterlijk. Het voelt zo onnatuurlijk. En het voelt soms machteloos. De wereld staat op z’n kop.

Langzaam beginnen de gevolgen van de COVID-19-pandemie voor de zogenaamde non-COVID-zorg duidelijk te worden. Voor mijn werk betekende het, naast me houden aan alle maatregelen om besmetting te voorkomen, om nieuwe manieren te zoeken om professionele, ‘hartverwarmende zorg’ te bieden. Ik hoop op betere tijden, waarin wij onze “warme” knuffels weer mogen uitdelen!

Update en kerstwens

Nederland is dan wel in lockdown, gelukkig mogen fysiotherapeuten doorwerken.

Dat betekent dat wij als praktijk Meander gewoon bereikbaar zijn, natuurlijk met alle mogelijke veiligheidsmaatregelen volgens de regels van het RIVM en  onze beroepsvereniging.

In deze bijzondere tijd willen we iedereen een heel goed en mooi 2021 wensen!!

Team Meander:

Henk, Willeke, Marion, Sandra, Indra, Fabienne en Olga

Meander heeft zich aangesloten bij Cancer Care Center

Heel blij zijn we, dat we u kunnen informeren dat wij per 1 oktober aangesloten zijn bij Cancer Care Center! We zien met veel vertrouwen uit naar de samenwerking met het Cancer Care Center (CCC) en vertellen u graag waarom Meander en het CCC hun krachten bundelen.

Net zoals wij, richt het Cancer Care Center zich op iedereen die geraakt wordt door kanker. Op één adres bieden wij samenhangende eerstelijns zorg, bestaande uit fysieke en psychosociale ondersteuning, voedingsadviezen en hulp bij welzijn en ontspanning. CCC heeft meerdere vestigingen in Amsterdam, Gorinchem, Baambrugge en ’t Gooi. En nu dus ook in Hoofddorp!

Door samen te werken maken wij als specialisten gebruik van elkaars kennis en kunde. De kwaliteit van zorg die u van ons gewend bent, is en blijft voor ons heel belangrijk, door ons aan te sluiten bij dit netwerk wordt de kwaliteit gecontinueerd en op een nog hoger niveau gebracht.

Wat betekent dit voor u?

Ons team blijft hetzelfde. Ons vertrouwde adres blijft hetzelfde.

Onze manier van communiceren blijft hetzelfde via onze website en onze Facebook-pagina, daarnaast is informatie te vinden op de site van het CCC.

We zullen u op de hoogte houden van activiteiten en initiatieven die we zullen gaan ondernemen, waar u zich bij aan kunt sluiten of u uw voordeel mee kunt doen.

Onderstaand zetten we graag overzichtelijk op een rij voor wie CCC is wat CCC biedt.

Voor wie Is Cancer Care Center?

Voor mannen en vrouwen van alle leeftijden en met alle vormen van kanker. U kunt bij ons terecht zowel vóór, tijdens als na de behandeling. Ook als genezing niet meer mogelijk is, in de palliatieve en terminale fase, staan wij voor u klaar om uw kwaliteit van leven zoveel mogelijk te helpen waarborgen.

Al tijdens de behandeling 

Wacht niet te lang met aanmelden. Uit onderzoek blijkt dat mensen die tijdens (en ook voorafgaand aan) de behandeling van kanker voldoende bewegen, de therapie met veel minder bijwerkingen doorstaan. Ook psychosociale begeleiding kan bijdragen aan een betere kwaliteit van leven.

En na afloop

Ook na afloop van de behandeling houden veel mensen klachten. Dat kan zowel fysiek als mentaal zijn. Niet iedereen zoekt hiervoor hulp. Men is dankbaar dat de behandelingen achter de rug zijn en wil door met het gewone leven. Klachten worden dan voor lief genomen, terwijl dat lang niet altijd nodig is. Durf om hulp te vragen.

Ook voor naasten

Ook naasten van kankerpatiënten kunnen bij ons terecht. Dan gaat het bijvoorbeeld om psychosociale ondersteuning.

Veel informatie staat op de website: www.cancercarecenter.nl en op www.cancercarecenter.nl/nl/over-ons/vestigingen/hoofddorp

Als u vragen heeft, twijfel niet om deze aan ons te stellen (023-5627150 / info@oedeemfysiomeander.nl ).

 

Vriendelijke groeten,

Het team van Meander

 

Welkom

Beste relatie

Verheugd wil ik u laten weten dat ik weer werkzaam ben in de Haarlemmermeer.

Per 25 augustus j.l. werk ik bij Oedeem- en Fysiocentrum Meander te Hoofddorp als oedeemfysiotherapeut met als aandachtsgebied oncologie en revalidatie.

Ik vind het bijzonder interessant om de oncologiepatiënt te mogen begeleiden tijdens het gehele behandeltraject. Daarin staat voor mij de patiënt centraal. Ik zal daarbij mijn jarenlange kennis en multidisciplinaire contacten gebruiken.

Hopende op een fijne samenwerking.

Met vriendelijk groet,

Sandra Pouleijn-Klijn

sandra@oedeemfysiomeander.nl of 06-22925661

Werkzaam op de vrijdagen

 

 

 

 

Even voorstellen

 

Coaching bij kanker

Het ervaren van een ziekte als kanker heeft een enorme impact op je leven. Na je behandeling ben je lichamelijk genezen, maar geestelijk is er ook ruimte nodig voor verwerking. Tijdens je werk kun je dit niet even ‘uitschakelen’. Het heeft effect op je functioneren. En mogelijk op het vervolg van je loopbaan of jouw ideeën of wensen hierover.

Hoe ga je hiermee om? Er over praten helpt. Om perspectieven op een rijtje te zetten.

Iedere donderdag kun je me vinden in de Oedeem-Fysiotherapie praktijk Meander in Hoofddorp.

Loop gerust binnen voor een kop koffie of maak een afspraak!

06-10541116

 

 

 

 

 

Even voorstellen: Indra, diëtist

                                                          

Hallo,  ik ben Indra, sport- en oncologie- diëtist.

Gezond eten kan een grote bijdrage leveren aan het optimaliseren van uw gezondheid en kwaliteit van leven. De balans tussen voedzaam en lekker eten kan  een uitdaging zijn. Er zijn verschillende factoren die hierbij een rol kunnen spelen, zoals gewoonte, werkritme, stofwisseling, beweging, erfelijkheid, slaap, stress, ontspanning etc. Ik adviseer u graag om deze balans (terug) te vinden en hoe u fit blijft en een gezond gewicht behoudt op lange termijn.

 Heeft u algemene vragen over uw voeding of heeft u specifiekere klachten:

 • Krijg ik wel alle nodige voedingsstoffen binnen?
 • Lymfoedeem / Lipoedeem
 • Verhoogd cholesterol/verhoogde bloeddruk
 • Diabetes Mellitus / COPD
 • PDS (prikkelbaar darm syndroom)
 • Overgewicht/ ondergewicht / ondervoeding
 • Voeding bij oncologie, tijdens en na de behandeling. Gewichtsbeheersing.
 • Weinig energie (tijdens het sporten, vermoeidheid, slaapproblemen)
 • Herstelvoeding bij (sport)blessures

 

 Voedingsadvies zit in uw basispakket en/of aanvullende pakket van uw zorgverzekering. Dat wil zeggen dat het in de meeste gevallen kosteloos is. Voor meer informatie kunt u terecht op mijn website: www.dietistindra.nl

 

Tot gauw,  gezonde groet,

Indra Jhingoeri                              

Mobiel: 06 – 242 89 998                               

Email:   indra@dietistindra.nl

Aanwezig: ma, di, do en vrijdag

Update 4 mei

Als bestuur van de NVFL geven we, o.a. naar aanleiding van vragen, een aanvulling op het triage-stappenplan van het KNGF, specifiek voor mensen met een verhoogd risico op een ernstig beloop. De NVFG en VHVL zullen eveneens met een advies ten aanzien van deze risicogroep komen.

Aanvullend advies KNGF stappenplan
We adviseren fysiotherapeuten, bij noodzakelijke behandeling binnen 1,5 m, bij mensen met een verhoogd risico op een ernstig beloop, dit alleen te doen met gebruik van PBM:
• Gebruik tenminste een chirurgisch mondmasker.
• Een spatbril dient overwogen te worden bij behandelingen dicht bij het gezicht.
• Pas de juiste handhygiëne toe, eventueel kan je gebruik maken van handschoenen.
We adviseren fysiotherapeuten die in de risicogroep vallen na te denken over het gebruik van een FFP1 of FFPII masker om zichzelf tegen besmetting te beschermen. Het dragen van een chirurgisch mondmasker door zowel patiënt alsook de fysiotherapeut kan bij behandelingen binnen 1,5 m eveneens een oplossing zijn.

Het advies van het RIVM voor mensen met een verhoogd risico op een ernstig beloop is nog altijd: blijf thuis. Overweeg behandeling aan huis bij kwetsbare patiënten en draag in de praktijk zorg voor alle hygiëne maatregelen, zoals benoemd in het triage stappenplan KNGF.

Vervallen advies
Het eerdere advies om mensen die leven na kanker niet te behandelen (advies van 20 maart j.l.) komt te vervallen. Bepaal bij iedere patiënt of hij in de risicogroep valt voor ernstig beloop en maak zo nodig gebruik van PBM zoals boven geadviseerd op het moment behandeling op afstand niet mogelijk is.

We hopen met dit aanvullende advies duidelijkheid te scheppen onder collega oncologiefysiotherapeuten en oedeemfysiotherapeuten die met vragen zaten omtrent het behandelen van mensen in de risicogroep.

Succes en blijf gezond!

Update 1 mei

UPDATE 1 mei
Wij hebben groen licht gekregen van het RIVM, het ministerie en onze beroepsverenging dat de fysiotherapie mag gaan opschalen. Dat betekent dat wij met een aangepast beleid – veilig én verantwoord – de patiëntenzorg geleidelijk aan zullen hervatten.

Wij hebben vandaag meer duidelijkheid gekregen over de richtlijn die geadviseerd wordt om te volgen.

Hierin wordt uitgegaan van de volgende uitgangspunten:
• Alle patiënten kunnen benodigde zorg krijgen bij de paramedicus, waar mogelijk op afstand.
• De noodzaak tot het opschalen van de reguliere zorg ligt in de toename van de ernst van de klacht, als deze langer uitgesteld wordt.
• De ernst van een hulpvraag is leidend voor de noodzaak van fysieke behandeling.
• Paramedische zorg kan alleen worden opgeschaald wanneer de praktijkvoering is aangepast aan de regels van de overheid aangaande ‘social distancing’ en wanneer het algemeen hygiëneprotocol wordt toegepast.

Samengevat:
Noodzakelijke zorg die niet uitgesteld kan worden tot na 19 mei en niet op 1,5 meter afstand plaats kan vinden, mag doorgang vinden. Dit ter beoordeling van de fysiotherapeut.
In onze praktijk hebben we het een en ander aangepast zodat we zoveel mogelijk de 1,5 meter aanhouden en er een hygiëneprotocol gehandhaafd wordt.

Team Meander

Update

Mededeling:
De richtlijnen over wel of niet behandelen zijn uitgesteld tot volgende week.
Hopelijk horen we 28 april meer!
Team Meander

Coronavirus vervolg

Coronavirus vervolg

In verband met het Corona-virus is Oedeem- en Fysiocentrum Meander niet altijd open.

Behandelingen/openstelling is alleen nog in overleg tussen patiënt en therapeut.

Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen houden we ons aan de richtlijnen van het RIVM en onze beroepsvereniging het KNGF.
Telefonisch en via de mail zijn we altijd te bereiken voor advies of een luisterend oor.

Henk: henk@oedeemfysiomeander.nl 06-53583494
Marion: marion@oedeemfysiomeander.nl 06-23804788
Olga: olga@oedeemfysiomeander.nl 06-41077760
Willeke: willeke@oedeemfysiomeander.nl 06-30572281

Voor dringende gevallen neemt U alstublieft contact op met 1 van de bovenstaande therapeuten!

We hopen u weer spoedig volgens plan te kunnen behandelen en wensen U sterkte in deze onzekere tijd!

Vriendelijke groet,
Team Meander

 • Contact

  • Oedeemfysiocentrum Meander
  • Oedeemtherapie, algemene fysiotherapie, oncologie fysiotherapie, dry needling en acupunctuur
  • Kruisweg 875A
   2132 CA Hoofddorp
   Nederland
  • (023) 56 27 150
  • Download vCard
  Map for Kruisweg 875A 2132 CA Hoofddorp Nederland
 • Team

  Henk Lulf : Fysiotherapeut, acupuncturist

  Henk Lulf

  henk@oedeemfysiomeander.nl

  Fysiotherapeut, acupuncturist

  Henk is algemeen fysiotherapeut en acupuncturist. Daarbij geeft hij dry needling, adviseert bij het verstrekken en gebruik van een TENS-apparaat thuis en maakt spalken voor de hand. Henk heeft veel ervaring in het behandelen van patiënten met uiteenlopende pijnklachten.

  Met acupunctuur worden naast vele pijnklachten gebruikt bij o.a. vrouwen behandeld in IVF-traject, bij stuitligging van het ongeboren kind en allergieklachten.

  Henk werkt van maandag t/m vrijdag. Op maandag en donderdag ook in de avond.

  BIG: 69034395504

  Olga Goosens : Oedeemtherapeute, algemeen fysiotherapeute

  Olga Goosens

  olga@oedeemfysiomeander.nl

  Oedeemtherapeute, algemeen fysiotherapeute

  Olga is oedeemtherapeute en algemeen fysiotherapeute. Diverse vormen van oedeem verminderen door middel van manuele lymfedrainage, tapen, deep oscillation, lymfapress en oefentherapie is haar specialiteit.

  Naast het werken in de praktijk is zij ook te vinden in Hospice Bardo en bij de mensen thuis.

  Op woensdag is ze te vinden in het zwembad van Nieuw Vennep voor de zwemgroep van het Adamas-inloophuis.

  Olga werkt op dinsdag t/m vrijdag.

  BIG: 79033678304

   

  Willeke van Santen : Oedeemtherapeute, oncologie fysiotherapeute

  Willeke van Santen

  willeke@oedeemfysiomeander.nl

  Oedeemtherapeute, oncologie fysiotherapeute

  Willeke is oedeemtherapeute en oncologie fysiotherapeute.

  Het verminderen van pijn, ontstaan tijdens of na de kankerbehandeling, is haar specialiteit. Ze gebruikt o.a. de fascietechnieken, de deep oscillation en lymfetape hiervoor met vaak zeer goede resultaten.
  Ook begeleidt ze patiënten tijdens of na de kankerbehandeling in de oefenzaal om de conditie en kracht te optimaliseren.

  Willeke werkt op maandag t/m donderdag.

  BIG: 69034908904

   

  Marion Groen : Oedeemtherapeute, algemeen fysiotherapeute

  Marion Groen

  marion@oedeemfysiomeander.nl

  Oedeemtherapeute, algemeen fysiotherapeute

  Marion is oedeemtherapeut en algemeen fysiotherapeut. Net als Willeke werkt Marion met de fascietechnieken, weer op een andere manier waardoor ze elkaar goed aanvullen. Daarnaast is kennisoverdracht een aandachtspunt; belangrijk in een tijd waarin zelfmanagement een grote rol speelt.

  Marion werkt op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag.

  BIG: 09033707804

  Sandra Pouleijn-Klijn : Oedeemfysiotherapeut

  Sandra Pouleijn-Klijn

  sandra@oedeemfysiomeander.nl

  Oedeemfysiotherapeut

  Sandra is oedeemfysiotherapeut met als aandachtsgebied oncologie en revalidatie. Daarnaast ook algemeen fysiotherapeut.
  Ze vindt het bijzonder interessant om de oncologiepatiënt te mogen begeleiden tijdens het gehele behandeltraject. Daarin staat voor haar de patiënt centraal. Ze zal daarbij haar jarenlange kennis en multidisciplinaire contacten gebruiken.

  Sandra werkt op vrijdag (andere dag kan in overleg).

  BIG: 99055631004

  Indra Jhingoeri : Oncologie en algemeen diëtist

  Indra Jhingoeri

  indra@dietistindra.nl

  Oncologie en algemeen diëtist

  Indra werkt in Meander als diëtist. Zij adviseert u graag om de balans (terug) te vinden tussen voedzaam en lekker eten. Daarnaast kan zij u helpen bij het fit blijven en een gezond gewicht te behouden. Als oncologie diëtist is zij in staat om u te helpen bij het weer optimaal maken van uw lichaam na bv de chemo-behandeling.
  Ook bij lipoedeem heeft zij waardevolle adviezen.

  Indra werkt op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.

  Fabienne Blankendaal : Coach

  Fabienne Blankendaal

  fabienne@fabmoves.nl

  Coach

  Fabienne geeft coaching bij kanker en ondersteunt mensen bij hun re-integratie. Ook biedt zij wandel-coaching en stiltewandelingen aan.
  De afgelopen jaren heeft zij mensen begeleid bij coachvragen over bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkeling en loopbaan.
  Ze heeft jaren in het bedrijfsleven gewerkt en is gespecialiseerd in arbeidsgezondheid. Als re-integratie coach heeft ze mensen met kanker begeleid. Herstel en re-integratie is inspannend en kan een behoorlijke impact op je leven hebben. Het vraagt om een zorgvuldige aanpak.

  Fabienne werkt op donderdag.